1 miljoen ouderen in Nederland zijn eenzaam

Wat is eenzaamheid?

Stel je eens voor: zonder rollator kom je buiten de deur niet meer ver. Maar familieleden en vrienden zijn overleden. De buurtsupermarkt heeft zijn deuren gesloten. En de kinderen wonen niet in de buurt. Trouwens, je kinderen val je sowieso niet graag lastig met jouw sores, want zij moeten ook hun eigen boontjes doppen met drukke banen en kleine kinderen. En eigenlijk schaam je je ook een beetje dat je je alleen voelt en dat alles niet meer zo makkelijk gaat als vroeger. Je hebt de wijkverpleger en schoonmaakhulp echt nodig, maar zelfs die zijn vaak te druk voor een kopje koffie.
Klinkt dit dramatisch? Dat kan het ook zeker zijn. Eenzaamheid en kwetsbaarheid ontstaan meestal niet van de ene op de andere dag. Het zijn sluipende processen. En het kan iedereen – rijk of arm, grote stad of dorp, kinderen of alleenstaand – overkomen. De gevolgen kunnen desastreus zijn.


Gevolgen eenzaamheid

Eenzaamheid verhoogt de bloeddruk, het stressniveau en de kans op een depressie. Eenzame ouderen blijken 14% meer kans te hebben op een vroege dood dan de gemiddelde persoon. Daarmee is de kans op vroeg overlijden bij eenzaamheid twee keer zo groot als bij overgewicht.

Wat is hieraan te doen?

De professionele zorg is te duur voor het oplossen van het eenzaamheidsprobleem. De oplossing moet dan ook vanuit de mens zelf komen. Lokale initiatieven kunnen daarbij helpen. SocialApp is een lokaal initiatief en een hulpmiddel in één. Met SocialApp worden de drempels verlaagd om om hulp te vragen. Het brengt buren met elkaar in contact, maar ook de terugkerende bezoekers zoals kinderen en kleinkinderen worden erbij betrokken. Juist zij kunnen, als ze toch in de buurt zijn, even iemand helpen met een kleinigheidje. Een kleine moeite, een groot gebaar!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *